خرید میوه اینترنتی | گرگان | فروت کالا
میوه فروشی آنلاین فروت کالا | مرکز رشد دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
مرکز رشد واحدهای فناور
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

شاخص های رسیدگی میوه ها و سبزی ها

اغلب از «رسیدگی» و «آمادگی برای برداشت» محصول به صورت مترادف استفاده می شود. با این حال، استفاده از اصطلاح «رسیدگی» برای میوه هایی مانند گوجه فرنگی، هلو و فلفل از نظر فنی بسیار دقیق تر است؛ زیرا مصرف میوه پس از تغییرات خاص در رنگ، بافت و طعم ادامه می یابد. از طرف دیگر، در محصولاتی مانند مارچوبه، کاهو و چغندر که این تغییرات در آنها رخ نمی دهد، اصطلاح «آمادگی برای برداشت» ترجیح داده می شود.

هر میوه وقتی می رسد، یک یا چند علامت ظاهری را نشان می دهد؛ به عنوان مثال، در گوجه فرنگی یک توده ژلاتینی داخل میوه را پر می کند و وقتی میوه با یک چاقوی تیز برش داده می شود، دانه ها بریده نمی شوند. در فلفل، دانه ها سخت می شوند و سطح داخلی میوه شروع به تغییر رنگ می کند. «بیش رسیدگی» مرحله ای است که پس از رسیدگی رخ می دهد و زمانی است که میوه نرم می شود و بخشی از طعم و مزه مشخصه خود را از دست می دهد. با این حال، این شرایط برای تهیه مربا یا سس ها ایده آل است.

تغییر رنگ آشکارترین علامت ظاهری رسیدگی است که حاصل تخریب کلروفیل (رنگ سبز) و تولید رنگدانه های خاص است. در بعضی از میوه‌ها مانند لیمو، تخریب کلروفیل به رنگدانه های زرد‌ی که از قبل در میوه موجود بوده اند، اجازه خود‌نمایی می دهد. سایر میوه ها مانند هلو، شلیل و برخی از انواع سیب بیش از یک نوع رنگ دارند. رسیدگی را می توان با استفاده از نمودارهای رنگی بر اساس درصد رنگ مورد نظر یا از طریق رنگ سنجی اندازه گیری کرد.

 

 

 

شکل 1: تغییر رنگ در گوجه فرنگی، فلفل دلمه و گیلاس طی رسیدن

 

درجه رسیدگی شاخص برداشت محصول است که بیشتر در سبزیجات و بعضی میوه ها، به خصوص آنهایی که به صورت نابالغ برداشت می شوند، استفاده می شود. در لوبیا‌سبز، رسیدن به یک قطر معین نشانه رسیدگی محصول است. در سبزیجاتی همچون کاهو و کلم، فشردگی نشانه رسیدگی است، در حالی که عرض «شانه» در چغندر، هویج و ریشه های دیگر، و اندازه گیاه در بسیاری از سبزیجات مانند اسفناج به عنوان شاخص رسیدگی استفاده می شود. با این حال، در مورد سیب زمینی، سیب زمینی شیرین و سایر سبزیجات ریشه ای، از اندازه غده استفاده می شود.

بسیاری از محصولات علائم واضح ظاهری را هنگام رسیدگی نشان می دهند. از جمله این موارد می توان به افتادن سر پیازها، ایجاد لایه های تورمی در بخش پایینی بوته برخی از خربزه ها، سختی پوست خارجی برخی از کدو تنبل ها یا شکنندگی پوسته در برخی از آجیل ها اشاره کرد. درجه توپر شدن شاخصی است که در موز و انبه استفاده می شود. ذرت شیرین نیز هنگامی می رسد که دانه هایش توپر باشد و دیگر شیری نباشد.

 

منبع:

http://www.fao.org/3/y4893e/y4893e04.htm

 

 

۵
از ۵
۱۰ مشارکت کننده

ثبت نام شما با موفقیت انجام شد.

رمز عبورتان را فراموش کرده‌اید؟

ثبت کلمه عبور خود را فراموش کرده‌اید؟ لطفا شماره همراه یا آدرس ایمیل خودتان را وارد کنید. شما به زودی یک ایمیل یا اس ام اس برای ایجاد کلمه عبور جدید، دریافت خواهید کرد.

بازگشت به بخش ورود

کد دریافتی را وارد نمایید.

بازگشت به بخش ورود

تغییر کلمه عبور

تغییر کلمه عبور

حساب کاربری من

سفارشات

مشاهده سفارش